Vol. 21 No. 4 (2019)
Original articles

Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia)

Edwen Ramos Cotacallapa
National University of the Altiplano Puno Peru
Israel Lima-Medina
National University of the Altiplano Puno Peru
Grover B. Cornejo-Condori
National University of the Altiplano Puno Peru

Published 2019-10-25

Keywords

  • Coffee,
  • quality,
  • special origin,
  • cupping

How to Cite

Ramos Cotacallapa, E., Lima-Medina, I. ., & Cornejo-Condori, G. B. . . (2019). Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia). Revista De Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 21(4), 283-292. https://doi.org/10.18271/ria.2019.505

Abstract

57 samples of 500 g of coffee were evaluated to compare the quality of coffee cup, in the rural sectors of the San Juan del Oro areas in Sandia - Puno and Apollo in Franz Tamayo - La Paz. Both production areas are located in an ecological floor that varies between 1300 to 1400 msnm, this being an important factor, since high-quality coffee is obtained at more than 1200 msnm. For the evaluation of the samples in each production area of San Juan del Oro and Apollo, two samples (500g each) were made, first at 10% and second at 30% of the best samples for the evaluation of mixtures or blends. The best quality coffee was obtained 88.7 evaluation points of coffee beans from San Juan del Oro and 86.5 points in Apolo. The best cup organoleptic profile was presented in San Juan del Oro coffee with notes of "floral, honey, jasmine, complex", while in Apollo it was "citrus, floral, tangerine", resembling the qualities "floral, honey, and fruit flavor. " Based on the coffee classification of the Specialty Coffee Association of America, 55.4% of the coffee studied is in the special coffee category and 44.4% coffee of special origin. It is concluded that the best quality coffee is from San Juan del Oro; I do not enter Apolo, a production with better moisture conservation in parchment grain was observed, determining that there are organoleptic differences in both production areas and similar organoleptic profiles.

 

References

  1. Alliance For Coffee Excellence and Cup of Excellence. (2018). Directorio de Agricultores Asociados de la Exceptional Quality Coffee Farmers. Nueva York - Estados Unidos (Acceso mayo de 2019) https://allianceforcoffeeexcellence.org/.
  2. CAFE DE COLOMBIA (2010). Clasificaciones de Calidad, (Acceso mayo de 2019) http://www.cafedecolombia.com/particulares/es/sobre_el_cafe/el_cafe/clasificaciones_de_calidad/.
  3. Cerón, V., Gómez, R., Mejía, L., Torres, L., Andrade, Hormiga, A.D. (2015). Características del suelo en los cultivos de cafés especiales del municipio de Calarcá - Colombia. Artículo de Investigación - Universidad de la Gran Colombia. 29-37. https://doi.org/10.18634/ugcj.21v.1i.421.
  4. Conde, S. (2004). Estudio de prefactibilidad para la instalación de un beneficio húmedo ecológico de café en Fraijanes. Universidad San Carlos. Guatemala. 56 p.
  5. Coradi, P., Borém F., Oliveira, J., (2008). Qualidade do café natural e despolpado após diferentes tipos de secagem e armazenamento. Rev. bras. eng. agríc. ambient. vol.12 no.2. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662008000200011.
  6. Días, & Willems (2017). Línea de Base del Sector Cafetalero del Perú. Perú. 44 p.
  7. Duicela, L., Farfan, S., Garcia, J., Corral, R. y Chullan, W. (2004). Boletín Técnico Post - Cosecha y Calidad de Café Arabigo. Consejo Nacional Cafetalero CONACAFE. Ecuador. 27 p.
  8. Ferreyra, A., Carvalho, G., Rezende, J., Botelho, C., Rezende, R., y Carvalho, A. (2013). Desempenho agronômico de seleções de café Bourbon Vermelho e Bourbon Amarelo de diferentes origens. Pesquisa Agropecuária, 48:4. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000400006.
  9. Jimenez, L. & Ticona, I. (2017). Introducción de manejo de café y cualidades de un café en taza. UNA - Puno, 93 y 121 p.
  10. Maldonado, F. (2017). Comparación del Rendimiento de Diez Cultivares de Café (Coffea arabica) en Tres Años de Producción en la Estación Experimental de Sapecho, Provincia Sud Yungas, Departamento La Paz. Facultad de Agronomía - Universidad Mayor de San Andrés. Bolivia 10 p.
  11. Ministerio de la Producción - Perú (2018). II Edición de la Taza de Excelencia Perú -2018. (Acceso febrero de 2019) https://aicasaperu.com/ii-edicion-de-la-taza-de-excelencia-peru-2018/.
  12. Norma Técnica Peruana - NTP 209.027 (2003). Peru. Catálogo de Norma Técnica Peruana - INACAL.
  13. Ochoa (2017). La Caída de la Exportación de Café y su Impacto en el Desarrollo Económico de La Paz. Bolivia. 30 - 31 p.
  14. Pashley, T. (2017). ¿Por Qué es Importante El Contenido de Humedad del Grano Verde?, reporte técnico virtual de Perfect Daily Grind. Recuperado de (Acceso febrero de 2019): https://www.perfectdailygrind.com/2017/09/por-que-es-importante-el-contenido-de-humedad-del-grano-verde/.
  15. Puerta, G., González, F., Correa, A., Alvarez, I., Ardila, J., Girron, O., Ramírez, C., Baute, J., Sanchez, P., Santamaría, M., y Fabian, D. (2016). Diagnóstico de la calidad del café según altura, suelo y beneficio en varias regiones de Colombia (2016). Cenicafé, 67(2): 15-51.
  16. Quispe, M. (2011). Determinación comparativa de perfiles de taza en tres pisos altitudinales de café arabigo (Coffea arábigo) en la cuenca del rio Tambopata-Sandia, Puno. Tesis de Pregrado. Facultad de Ciencias Agrarias. Puno; Perú. 12 - 13 p.
  17. Ramos, L. y Criollo H. (2017). Calidad física y sensorial de Coffea arábica L. variedad Colombia, perfil Nespresso AAA, en La Unión, Nariño. Rev. Cienc. Agr. 34(2): 83 - 97. http://dx.doi.org/10.22267/rcia.173402.74.
  18. Schroth, S. (2011). Análisis comparativo de las políticas públicas para promocionar internacionalmente el café de los países sudamericanos (Colombia y Brasil). Revista de Ciencias Empresariales de la Universidad de San Martín de Porres. 2011, 2(2), 30.
  19. Torres, N. (2005). Evaluación de factores que afectan la calidad del café en post–cosecha en la región de Apolo. Tesis de Pregrado. Facultad de Agronomía. La Paz - Bolivia. 92 p.
  20. Vilca, R. (2014). Evaluación de la influencia de parámetros de fermentación en la calidad sensorial del café (Coffea arábica L.) del valle de Inambari – Sandia. Tesis de Pregrado. Facultad de Ciencias Agrarias. Puno, Perú. 53 p.
  21. World Coffee Research. (2017). Las Variedades de Café de Mesoamérica y el Caribe. California - Estados Unidos. 21, 22, 25, 27,.. p.
  22. Zapata, P., Andrade, H., y Nieto, Z. (2017). Comportamiento ecofisiológico del cafeto (Coffea arabica L.) CV. Castillo en sistemas agroforestales de Tibacuy, Cundinamarca. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica 20 (1): 61-70. http://dx.doi.org-10.31910/rudca.v20.n1.2017.63.