Vol. 23 No. 4 (2021)
Original articles

Characterization of horticultural farms in Cerro Punta, Chiriqui, Panama

Rito Herrera
Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá (IDIAP), Centro de Investigación Agropecuaria en Recursos Genéticos, Río Hato – Coclé, Panamá
Rubén Collantes
Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá
Martín Caballero
Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá
Javier Pittí
Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá

Published 2021-10-31

Keywords

  • Farmlands, Pesticide residues, Tierras Altas, Vegetables.

How to Cite

Herrera, R. ., Collantes, R., Caballero, M., & Pittí, J. (2021). Characterization of horticultural farms in Cerro Punta, Chiriqui, Panama. Revista De Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 23(4). https://doi.org/10.18271/ria.2021.329

Abstract

The objective of this study was to characterize horticultural farms in Cerro Punta, Highlands– Chiriqui; about socioeconomic and agri-environmental aspects, with emphasis on the pesticides used, Panama. About 31 farms were randomly selected and producers were surveyed. In addition, a random soil sampling was carried out in five locations, to proceed with the physical-chemical analysis and pesticide residues analysis, such as organophosphates, carbamates, pyrethroids and organochlorines. According to the results, 48% of those surveyed are between 41 and 55 years old, with education at the primary level in 39% of cases and 55% belong to farmers associations. The five main crops are potatoes, carrots, cabbage, lettuce and onion and 26% carry out animal husbandry. The production costs were variable, from less than USD 3500 to more than USD 14 000 per hectare per year; the yield ranged from 3.68 t. ha-1 to 52.62 t. ha-1; associated with the implemented technologies. About 77% of the producers use untreated chicken manure and 36 different pesticides are used in the area. The 52% of the farmers use complete personal protective equipment. Regarding the laboratory analysis, the soils have a loamy-sandy texture, with a pH between 5.7 and 6.5, organic matter content between 1.34% and 4.34% and the Effective Cation Exchange Capacity between 8.04 and 26.75.

References

  1. Amat y León, C. (2015). El Perú nuestro de cada día: Nueve ensayos para discutir y decidir. Universidad del Pacífico.
  2. Araúz, A.; Candanedo, A.; Madriñán, R.; Ortega, E. y Sánchez, M. (2015). Breve caracterización del agroecosistema de Cerro Punta, Provincia de Chiriquí, Panamá. Universidad Tecnológica OTEIMA. https://www.academia.edu/19590726/BREVE_CARACTERIZACI%C3%93N_DEL_AGROECOSISTEMA_DE_CERRO_PUNTA_PROVINCIA_DE_CHIRIQU%C3%8D_PANAM%C3%81.
  3. Atencio, C. (2009). Cerro Punta el paraíso de los agroquímicos. Burica Press. Panamá por dentro. https://burica.wordpress.com/2009/09/16/cerro-punta-el-paraiso-de-los-agroquimicos/.
  4. Barahona, L. y Villarreal, J. (2015). Efecto de la gallinaza en las propiedades físicas y químicas del suelo [póster]. Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá. Http:// 10.13140/RG.2.2.25859.50723
  5. Beyer, A.; Rodríguez, P.; Collantes, R. y Joyo, G. (2017). Factores socioeconómicos, productivos y fuentes de información sobre plaguicidas para productores de Fragaria x ananassa en Cañete, Lima, Perú. Idesia, 35(1), 31-37. Http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292017005000008
  6. Beyer, A.; Joyo, G.; Rodríguez, P.; Collantes, R. y Paz, F. (2019). Inocuidad de los alimentos y riesgo para la salud: el problema del manejo y uso de agroquímicos por pequeños agricultores de la costa central en Perú. Revista Killkana Técnica, 3(2), 23-30. http://dx.doi.org/10.26871/killkana_tecnica.v3i2.572
  7. Blandi, M.; Cavalcante, M.; Gargoloff, N. y Sarandón, S. (2016). Prácticas, conocimientos y percepciones que dificultan la conservación de la agrobiodiversidad. El caso del cinturón hortícola platense, Argentina. Cuadernos de Desarrollo Rural, 13(78), 97-122. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr13-78.iscc
  8. Carranza, C. (2007). Diagnóstico del uso de plaguicidas en Cerro Punta, Provincia de Chiriquí, República de Panamá. Burica Press. Panamá por dentro. https://burica.wordpress.com/2007/08/23/diagnostico-del-uso-de-plaguicidas-en-cerro-punta-provincia-de-chiriqui-republica-de-panama/.
  9. CISL (University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership, UK). (2020). Biodiversity Loss and Land Degradation: An Overview of the Financial Materiality. https://www.cisl.cam.ac.uk/system/files/documents/biodiversity-loss-and-land-degradation-overview.pdf.
  10. Climate-Data.Org. (2021). Cerro Punta Clima (Panamá). https://es.climate-data.org/america-del-norte/panama/provincia-de-chiriqui/cerro-punta-765424/.
  11. Collantes, R. y Altamirano, J. (2020). Fincas productoras de arándano azul en Cañete, Lima, Perú. Aporte Santiaguino, 13(1), 9-25. http://dx.doi.org/10.32911/as.2020.v13.n1.677
  12. Collantes, R.; Lezcano, J.; Marquínez, L. y Ibarra, A. (2020). Caracterización de fincas productoras de café robusta en la Provincia de Colón, Panamá. Ciencia Agropecuaria, 31, 155-167. http://www.revistacienciaagropecuaria.ac.pa/index.php/ciencia-agropecuaria/article/view/307/246.
  13. Escobar-Mamani, F.; Branca, D. y Haller, A. (2020). Investigación de montaña sobre y para la región andina. Revista de Investigaciones Altoandinas, 22(4), 311-312. https://doi.org/10.18271/ria.2020.191
  14. Espinoza, L.; Slaton, N. y Mozaffari, M. (2012). Understanding the Numbers on your Soil Test Report. University of Arkansas, Division of Agriculture Research & Extension. https://www.uaex.edu/publications/pdf/fsa-2118.pdf.
  15. FAO. (2019). El apoyo de la FAO para alcanzar los Objetivos de Desarrollo Sostenible en América del Sur – Panorama. FAO. http://www.fao.org/3/ca3884es/ca3884es.pdf.
  16. IICA (Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura). (2014). La innovación en la agricultura: un proceso clave para el desarrollo sostenible. IICA. https://www.redinnovagro.in/documentosinnov/Innovaci%C3%B3n_PP_es.pdf.
  17. IICA (Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura). (1999). Análisis del Sistema Producción Consumo de Hortalizas en Panamá. Red Colaborativa de Investigación y Desarrollo de las Hortalizas para América Central, Panamá y República Dominicana. Panamá. https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/8954/BVE20037965e.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
  18. La Prensa. (2015, 19 de mayo). Cerro Punta es agua, carbono y oxígeno. La Prensa. https://www.prensa.com/impresa/Cerro-Punta-agua-carbono-oxigeno_0_4212328751.html.
  19. Lindsay, O. y Weinberg, N. (2019). Desastres Naturales en Cerro Punta: Historia e Impactos. McGill/Smithsonian Tropical Research Institute/FUNDICCEP. https://www.mcgill.ca/pfss/files/pfss/desastres_naturales_en_cerro_punta_-_historia_e_impactos.pdf.
  20. Malagón, R. y Prager, M. (2001). El Enfoque de Sistemas: Una opción para el análisis de las unidades de producción agrícola. Universidad Nacional de Colombia. http://hdl.handle.net/20.500.12324/12595.
  21. Mercados Nacionales de la Cadena de Frío, S. A. (2016). Centro Post Cosecha Cerro Punta. https://www.cadenadefrio.com.pa/Centro-Post-Cosecha-Cerro-Punta.
  22. MIDA (Ministerio de Desarrollo Agropecuario, PA). (2019). Cierre Agrícola 2018-2019. MIDA. https://www.mida.gob.pa/upload/documentos/cierre___2018-2019_ok.pdf.
  23. MIDA (Ministerio de Desarrollo Agropecuario, PA). (2011). Caracterización del sistema productivo de café en Tierras Altas de la Provincia de Chiriquí. Secretaría Técnica, Proyecto de Zonificación Agroecológica.
  24. Paolini, J. (2017). Actividad microbiológica y biomasa microbiana en suelos cafetaleros de los Andes venezolanos. Terra Latinoamericana, 36, 13-22. https://doi.org/10.28940/terra.v36i1.257
  25. Paravani, E.; Sasal, M.; Sione, S.; Gabioud, E.; Oszust, J.; Wilson, M.; Demonte, L.y Repetti, M. (2016). Determinación de la concentración de glifosato en agua mediante la técnica de inmunoabsorción ligada a enzimas (elisa). Rev. Int. Contam. Ambie., 32(4), 399-406. https://doi.org/10.20937/RICA.2016.32.04.03
  26. Pérez, W. y Forbes, G. (2008). Manual Técnico: El tizón tardío de la papa. Centro Internacional de la Papa (CIP). http://cipotato.org/wp-content/uploads/2014/08/004271.pdf .
  27. Pérez, W. y Forbes, G. (2011). Guía de identificación de plagas que afectan a la papa en la zona andina. Centro Internacional de la Papa (CIP), http://www.fao.org/3/as407s/as407s.pdf [Consulta: 03 – enero 2021].
  28. Pittí, J.; Murillo, L.; List, O.; Bastiat, G.; Flochlay-Sigognault, A.; Guerino, F.; Lefrançois, C.; Lautram, N.; Lapied, B. y Apaire-Marchais, V. (2019). Nanoencapsulated deltamethrin as synergistic agent potentiates insecticide effect of indoxacarb through an unusual neuronal calcium-dependent mechanism. Pesticide Biochemistry and Physiology, 157, 1–12. https://doi.org/10.1016/j.pestbp.2019.03.014
  29. Rodríguez-Eugenio, N.; McLaughlin, M. y Pennock, D. (2019). La contaminación del suelo: una realidad oculta. FAO. http://www.fao.org/3/I9183ES/i9183es.pdf .
  30. Santamaría, J.; González, G. (2017). La agroecología en Panamá: su contribución a la sostenibilidad de modos de vida y a la persistencia de la agricultura familiar. Agroecología, 10(2), 29-38. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/300801.
  31. Tejedor W. (2004). Estado actual del mercado de Frutos y Vegetales Frescos Cortados en Panamá. Simposio Estado Actual del Mercado de Frutos y Vegetales Cortados en Iberoamérica. III Congreso Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos, San José de Costa Rica. . https://ridda2.utp.ac.pa/bitstream/handle/123456789/2877/Estado%20Actual%20de%20Frutas%20y%20Hortalizas%20en%20Panama%CC%81%20-%202004.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
  32. Valenzuela, I. y Visconti, E. (2018). Influencia del clima, uso del suelo y profundidad sobre el contenido de carbono orgánico en dos pisos altitudinales andinos del departamento Norte de Santander, Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 12(1), 233-243. http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2018v12i1.7349
  33. Villarreal, J.; Agudo, L. y Villalaz, J. (2010). Clasificación de suelos de Panamá y sus equivalencias, 2010 [póster]. Proyecto de Zonificación Agroecológica de Suelos de Panamá – IDIAP. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.1.1599.7844