Impact of climate change on the performance of cañihua production (Chenopodium pallidicaule) in the Puno Region
Published 2019-04-01
Keywords
- Cañihua,
- Chenopodium pallidicaule Aellen,
- temperature,
- humidity,
- precipitation and tolerant
How to Cite
Abstract
The objective of this research was to quantify the impact of climate change (temperature, precipitation and average humidity) on the yield of the production of the cañihua, agricultural campaign 1996-1997 to 2016-2017. To do this, we worked with statistical information from the Puno Regional Agrarian Directorate and the agroclimatic variables provided by the National Meteorology and Hydrology Service-Puno. The study used the method of the multiple linear regression function based on ordinary least squares to explain the yield of cañihua production under climate change conditions in the highland region. The results indicate that for each variation in a unit of the maximum temperature the yield of the cañihua increases by 3%, and for each variation in a unit of the maximum precipitation the yield increases 0.34%, for each variation in a unit of the minimum precipitation yield drops by -2.16%. While the variable maximum humidity for each variation in a unit influenced the yield in 0.70%, and the minimum humidity in 0.93%. In conclusion, cañihua maintained its production yield in the last 20 years; while rice, corn, wheat and other food grains were affected by climate change in Latin American countries and the world. The cañihua tolerated critical negative anomalies of the agroclimatic variables of the region. The high Andean grain is a food plant adaptable to climate change in the highland - Puno region.
References
- Ajetomobi, J., Abiodun, A. & H. R. (2011). Impactos del cambio climático en la agricultura de arroz en Nigeria. Agroecosistemas Tropicales y Subtropicales, 14(2).
- Álvarez Sánchez, D., & Chaves, D. M. (2017). El cultivo de trigo en Colombia: Su agonía y posible desaparición. Revista de Ciencias Agrícolas, 34(2), 125–137. https://doi.org/10.22267/rcia.173402.77
- Apaza, V. (2010). Manejo y mejoramiento de kañihua (Editorial Altiplano E.I.R.L.Puno,Perú). Puno, Perú.
- Ariel, J., Corral, R., García, G. M., Luis, J., Díaz, R., Ernesto, H., … Orozco, M. (2011). Redalyc.CAMBIO CLIMÁTICO Y SUS IMPLICACIONES EN CINCO ZONAS PRODUCTORAS DE MAÍZ EN MÉXICO. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 2.
- Bartolo, D. (2013). Propiedades nutricionales y antioxidantes de la cañihua (Chenopodium pallidicaule Aellen). Revista de Investigación Universitaria, 2, 47–53.
- Calisaya, J., & Alvarado, A. (2009). Aislados proteínicos de granos altiandinos Chenopodiaceas; quinua “Chenopodium quinoa” cañahua “Chenopodium palledicaule” por precipitación isolelectrica. Revista Boliviana de Química, 26.
- Carrasco, R. de, & Encina, C. (2008). Determinación de la capacidad antioxidante y compuestos fenólicos de cereales andinos: quinua (Chenopodium quinoa), Kañiwa (Chenopodium pallidicaule) y kiwicha (Amaranthus caudatus). Revista de La Sociedad Química Del Perú, 74(2).
- Carrasco, R., Acevedo, A., & Icochea, J. (2009). Chemical and functional characterización of Kañiwa (chenopodium pallidicaule) grain, extrudate and bran. Plant Foods Hum Nutr, 64, 94–101. https://doi.org/10.1007/s11130-009-0109-0
- DRA-Puno. (2016). Información Estadística Agrícola: Series Históricas del Departamento de Puno.
- FAO. (1992). Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Cultivos marginados.
- Gallego, D. (2014). Caracterización química y nutricional de Chenopodium pallidicaule (Cañihua) y Chenopodium quinoa (quinua) semillas. Emir.J. Food Agric, 26(7), 600–615. https://doi.org/doi:10.9755/ejfa.info/
- Huamaní Huamán, F. de M. (2018). Evaluación del perfil químico - nutricional y actividad antioxidante de tres ecotipos de Cañihua (Chenopodium Pallidicaule AELLEN) procedentes de Puno. Universidad Peruana Cayetano Heredia. Retrieved from http://repositorio.upch.edu.pe/handle/upch/5954
- Liuhto, M., Mercado, G., & Aruquipa, R. (2016). El cambio climático sobre la producción de quinua en el altiplano boliviano y la capacidad de adaptación de los agricultores. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 3(2), 166–178. Retrieved from http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182016000200006
- López López, O. H. (2015). Efectos del cambio climático en el rendimiento del trigo, el maíz y el arroz en América Latina. Pontificia Universidad Javeriana.
- Mamani, F. (2016). Cultivo de cañahua para la seguridad alimentaria. UMSA-La Paz, Bolivia.
- Peñarrieta, J. Alvarado, J., Akesson B. & Bergenstahi, B. (2008). Capacidad antioxidante total y contenido de flavonoides y otros compuestos fenólicos en Cañihua (Chenopodium palledicaule): una pseudocereal andino. https://doi.org/10.1002/mnfr.200700189
- Pinto, M., & Rojas, W. (2016). Variabilidad genética de la colección del germoplasma de Cañahua (Chenopodium pallidicaule Aellen de Bolivia. Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 3(2).
- R-Project. (2018). In Encyclopedia of Social Network Analysis and Mining. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-7131-2_101010
- Ramos-Diaz, J. M., Rinnan, Å., & Jouppila, K. (2019). Application of NIR imaging to the study of expanded snacks containing amaranth, quinoa and kañiwa. LWT, 102, 8–14. https://doi.org/10.1016/J.LWT.2018.12.029
- Rodríguez, J. P., Aro, M., Coarite, M., Jacobsen, S. E., Ørting, B., Sørensen, M., & Andreasen, C. (2017). Seed Shattering of Cañahua (Chenopodium pallidicaule Aellen). Journal of Agronomy and Crop Science, 203(3), 254–267. https://doi.org/10.1111/jac.12192
- SENAMHI-Zonal-Puno. (2016). Estadísticas variables agroclimáticas de la provincia de Puno, 1990-2017.
- Thibeault, A., Seth, A., & Garcia, M. (2010). Clima cambiante en el Altiplano boliviano: proyecciones CMIP3 para temperaturas extremas y precipitaciones. Journal of Geophysical Research, 115(81). https://doi. org/10.1029/2009JDO12718,2010
- Tonconi, J. (2015). Producción agrícola alimentaria y cambio climático: un análisis económico en el departamento de Puno, Perú. Revista IDESIA, 33(2), 119–136.
- Turrent-fernández, A., Cortés-flores, J. I., Espinosacalderón, A., & Turrent-thompson, C. (2016). Cambio climático y algunas estrategias agrícolas para fortalecer la seguridad alimentaria de México * Climate change and some agricultural strategies to strengthen food security in Mexico Resumen Introducción, 7, 1727–1739.