Vol. 20 No. 1 (2018)
Short article

Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.)

Luis A. Jiménez Monroy
National University of the Altiplano Puno Peru

Published 2018-01-08

Keywords

  • Antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl),
  • Potato,
  • Storage,
  • polyphenol oxidase enzyme

How to Cite

Jiménez Monroy, L. A. . (2018). Effects of the antibrotante cipc and the storage temperature of potatoes (Solanum tuberosum L.). Revista De Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 20(1), 109-114. https://doi.org/10.18271/ria.2018.334

Abstract

The objective of this research was to measure the effect of the antibrotating isopropyl-n (3-chlorophenyl) (CIPC) on Monte Bonito and Baronesa potato cultivars. The treatment was carried out by immersion in CIPC solution 0.5 and 1.0%, stored at 4.10 ° C and at room temperature. The quality of the tubers during storage was measured by the following parameters: weight loss, activity level of the enzyme polyphenol oxidase (PFO) and sprouting in different periods of storage. In general, the tubers of the cv, Baronesa were better preserved than those of the cv. Monte Bonito The only concentration of the CIPC that affected the quality of the tubers was 1.0%, which reduced the outbreak to 45 days and the weight loss up to 135 days of storage independent of temperature. On the other hand, treatment with CIPC concentration affected sugar levels.

References

  1. Alegría, W. (2016) Texto básico para profesional en ingeniería forestal. en el área de fisiología vegetal. Iquitos – Perú.
  2. Artés, F. y Artés-Hernández, F. (2017). Daños por frío en la post recolección de frutas y hortalizas hortalizas (PDF Download Available). Available from: https://www.researchgate.net/publication/36720764
  3. Chura-Cruz, R., Cubillos, L. A., Tam, J., Segura, M., & Villanueva, C. Q. (2013). Relación entre el nivel del lago y la precipitación sobre los desembarques del pejerrey Odontesthes bonariensis ( valenciennes , 1835 ) en el sector peruano del Lago Titicaca entre 1981 y 2010, 12(1).
  4. Diaz, W. (2015). Fisiología vegetal, Fisiología de las plantas a bajas temperaturas. Universidad Nacional Pedro Ruiz Gallo, Facultad de Ciencias, Lambayeque-Perú
  5. Granitto, G. y Gamboa, S. (2017). Guía didáctica: cultivo y manejo de la papa, curso de horticultura y floricultura. Universidad Nacional de la Plata, Argentina.
  6. INIA, (2014). Manual de Evolución del Índice Mensual de la Producción Nacional de papa. Instituto Nacional de Estadística e Informática, Ministerio de Agricultura y Riego, Ministerio de Energía y Minas, Lima, Perú.
  7. Lanzuela, D. (2014). Estudio de las podredumbres de la patata en el almacén de una industria de producción de patatas fritas (Tesis para optar el título de Ingeniero Agroindustrial). Universidad Politécnica de València, España.
  8. López, A. (2003). Manual para la preparación y venta de frutas y hortalizas, organización de las naciones unidas para la agricultura y la alimentación. Boletín de servicios agrícolas de la FAO, Argentina.
  9. Loyola, N.; Oyarce, E.; Acuña, C. (2010). Evaluación del contenido de almidón en papas (Solanum tuberosum, sp. Tuberosum cv. desirée), producidas en forma orgánica y convencional, en la provincia de Curicó, Pegión del Maule IDESIA (Chile), Volumen 28, Nº 2. Páginas 41-52
  10. Liu, M..S Chen, R.y Tsai, M.j. (1990). Effect of low temperature storage gamma irradiation and Isopropyl-N-(3- chlorophyll carbamate) treatment on the processing quality of potatoes. J. Sci. Food Agrie., v. 53, p. 1-13.
  11. Materano, W.; Zambrano, J.; Maffei, M.; Valera, A.; I. Quintero, I. (2011). Torre influencia de la temperatura de almacenamiento sobre la pérdida de peso y el porcentaje de brotación en papa, Vol. 28, Núm. 1
  12. Mendez, J.E. (2004). Evaluación sensorial y de fritura de tres cultivares de papa (Solanum tuberosum L.) sometidas al tratamiento del inhibidor de brotación Chlorpropham (Tesis presentada en agronomía). Instituto de Producción y Sanidad Vegetal, Valdivia-Chile.
  13. Muñoz, S.; Andrés, A.M.; Argüelles, A.L.; Ros, J. V. (2016). Estudio de las interacciones tirosinasa-sustrato en presencia de nanomateriales, Curso Académico: 2015-2016 VALENCIA,
  14. Ochoa--Velasco, C.; y Guerrero--Beltrán, J. (2013). Efecto de la temperatura de almacenamiento sobre las características de calidad de tuna blanca villanueva (Opuntia albicarpa). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, vol. 14, núm. 2, 2013, pp. 149-161 Hermosillo, México
  15. Pardi, M. (2014). Evaporación, Evapotranspiración, Balance hidrológico Departamento de Ambiente y Recursos Naturales Climatología y Fenología Agrícola Fundamentación Teórica
  16. martinpardi@agro.unlp.edu.ar
  17. Paul, V., Ezekiel, R., & Pandey, R. (2016). Sprout suppression on potato: need to look beyond CIPC for more effective and safer alternatives. Journal of Food Science and Technology, 53(1), 1–18. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1980-3
  18. Seminario, J. (2004a). Aspectos etnobotánicos y productivos del chago, miso o mauka (Mirabilis espansa [Ruíz y Pavón] Standley). Raíces Andinas: Contribuciones Al Conocimiento Y a La Capacitación, VI, 367–376.
  19. Seminario, J. (2004b). Raíces Andinas : Contribuciones al conocimiento y a la capacitacion. (C. I. de la Papa, Ed.) (Perú). Lima: COSUDE. https://doi.org/ISNB: 92-9060-233-3
  20. Trujillo Y., Villamizar N., Durán, D. (2013) Caracterización de la polifenoloxidasa en tres variedades de papa (Tuberosum solanum L.) mínimamente procesada y su incidencia en el color @LIMENTECH CIENCIA Y TECNOLOGÍA ALIMENTARIA ISSN 1692-7125. Volumen 11, No. 1, p. 5-12
  21. Vijay, P.; and Rakesh, P. (2016). Sprout suppression on potato: need to look beyond CIPC for more effective and safer alternatives J Food Sci Technol. 2016 Jan; 53(1): 1–18 0.1007/s13197-015-1980-3