Vol. 20 No. 4 (2018)
Original articles

Productive and technological characteristics of guinea pig meat (Cavia porcellus) using diets based on pisonay (Erythrina sp)

Ludwing Ángel Cárdenas Villanueva
Micaela Bastidas National University, Apurímac Peru
Víctor Hugo Sarmiento Casavilca
Micaela Bastidas National University, Apurímac Peru
Ruth Ramos Zuniga
Micaela Bastidas National University, Apurímac Peru

Published 2018-12-29

Keywords

  • fodder shrubs,
  • guinea pig meat,
  • body condition,
  • water holding capacity

How to Cite

Cárdenas Villanueva, L. Ángel ., Sarmiento Casavilca, V. H. ., & Ramos Zuniga, R. . (2018). Productive and technological characteristics of guinea pig meat (Cavia porcellus) using diets based on pisonay (Erythrina sp). Revista De Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research, 20(4), 451-460. https://doi.org/10.18271/ria.2018.422

Abstract

The objective from work was to evaluate the effect of diets based on Erythrina sp on the productive characteristics of the animal and its carcass. We used 32 male guinea pigs (Cavia porcellus) distributed in 4 treatments that received diets based on Erythrina sp (P) and commercial concentrated (C) feed in the proportions of 100:0% (Control), 75:25% (P75/C25), 50:50% (P50/C50) and 25:75% (P25/C75) respectively. To evaluate the effect of the diets on some productive characteristics and the technological properties of the carcass, was used a completely randomized design with a confidence level of 95%. The differences between averages were determined with Tukey test (P≤0.05). Diets supply to the animals produced variations (P≤0.05) on the increase of live weight and the yield of the carcass. Similarly, variations (P≤0.05) have been found in pH, water retention capacity and carcass coloring rates. The diet P50/C50 based on a mixture of Erythrina sp and commercial concentrate provided a beneficial effect on the productive characteristics without affecting the quality of the meat with respect to the other diets.

References

  1. Airahuacho, F.E. & Vergara, V. (2017). Evaluación de dos niveles de energía digestible en base a la NRC (1995) en dietas de crecimiento para cuyes. Rev Inv Vet Perú, 28(2), 255-264. doi: 10.15381/rivep.v28i2.13079
  2. Almeida, E.E. (2010). Caracterização farmacognóstica da espécie Erythrina falcata Benth., Fabaceae. Revista Brasileira de Farmacognosia, 20(1), 100-105. doi: 10.1590/S0102-695X2010000100020
  3. Apráez, J.E., Fernández, L. & Hernández, A. (2008). Efecto del empleo de forrajes y alimento no convencionales sobre el comportamiento productivo, rendimiento en canal y calidad de la carne de cuyes (Cavia porcellus). Veterinaria y Zootecnia, 5(2), 29-34. Recuperado de http://vetzootec.ucaldas.edu.co/downloads/v2n2a03.pdf (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  4. Apráez, J.E., Fernández, L. & Hernández, A. (2011a). Efecto del sexo y de la castración en el comportamiento productivo y la calidad de la canal de cuyes (Cavia porcellus). Veterinaria y Zootecnia, 5(1), 20-25. Recuperado de http://vetzootec.ucaldas.edu.co/downloads/v5n1a02.pdf (Consultado el 17 de Julio de 2018)
  5. Apráez, J.E., Fernández, L. & Hernández, A. (2011b). Evaluación de diferentes formas de presentación de la carne de cuy (Cavia porcellus). Veterinaria y Zootecnia, 5(2), 24-29. Recuperado de http://vetzootec.ucaldas.edu.co/downloads/v5n2a02.pdf (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  6. Araújo, J.X., Oliveira, M.S.G., Aquino, P.G.V., Alexandre-Moreira, M.S. & Sant'Ana, A.E.G. (2012). A phytochemical and ethnopharmacological. Review of the genus Erythrina. En Rao V. (Ed.), Phytochemicals - A global perspective of their role in nutrition and health (pp. 327-352). Rijeka, Croacia: Publisher InTech. doi: 10.5772/26997
  7. Association of Official Analytical Chemists. (2012). Official methods for analysis of the AOAC (19th Ed.). Arlington, Virginia, Estados Unidos: Association of Official Analytical Chemists, Inc.
  8. Bautista, Y., Narciso, C., Pro, A., Hernández, A.S., Becerril, C.M., Sosa, E. & Velasco, J. (2016). Efecto del estrés por calor y tiempo de espera ante mortem en las características fisicoquímicas y la calidad de la carne de pollo. Arch Med Vet, 48(1), 89-97. doi: 10.4067/S0301-732X2016000100011
  9. Bidner, B.S., Ellis, M., Brewer, M.S., Campion, D., Wilson, E.R. & McKeith, F.K. (2004). Effect of ultimate pH on the quality characteristics of pork. Journal of Muscle Foods, 15(2), 139-154. doi: 10.1111/j.1745-4573.2004.tb00717.x
  10. Cárdenas, L.A., Bautista, J.L., Zegarra, J.L. & Ramos, R. (2013). Degradabilidad ruminal de la fibra del follaje pisonay (Erythrina sp). Revista Complutense de Ciencias Veterinarias, 7(1), 42-49. doi: 10.5209/rev_RCCV.2013.v7.n1.41687
  11. Cárdenas, L.A., Bautista, J.L., Zegarra, J.L., Ramos, R., Gómez, O.E. & Barreto, J.S. (2016). Degradabilidad in situ de la materia seca y proteína cruda de las hojas y peciolo del pisonay (Erythrina falcata). Rev Inv Vet Perú, 27(1), 39-44. doi: 10.15381/rivep.v27i1.11461.
  12. Carvajal, J. & Vivas, N. (2008). Evaluación del reemplazo parcial del forraje Axonopus sp por Saccharina rustica en la alimentación del cuy (Cavia porcellus). Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 42(3), 275-277. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193015504009 (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  13. Castro-Ríos, K. & Narvaéz-Solarte, W. (2013). Calidad sensorial y pérdidas por cocción en carne de cerdo: efecto del sexo y fuente de selenio. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 11(1), 130-135. Recuperado de http://www.scielo.org.co/pdf/bsaa/v11n1/v11n1a16.pdf (Consultado el 18 de Julio de 2018)
  14. Cornejo-Espinoza, J.G., Rodríguez-Ortega, L.T., Pro-Martínez, A., González-Cerón, F., Conde-Martínez, V.F., Ramírez-Guzmán, M.E., López-Pérez, E. & Hernández-Cázares, A.S. (2016). Efecto del ayuno ante mortem en el rendimiento de la canal y calidad de la carne de conejo. Archivos de zootecnia, 65(250), 171-175. doi: 10.21071/az.v65i250.484
  15. Gomez-Portilla, M., Gomez, N. & Martínez-Benavides, J. (2016). Evaluación de las características organolépticas, físicas y químicas de pechuga de pollo, en San Juan de Pasto (Nariño). Veterinaria y Zootecnia, 10(2), 62-71. doi: 0.17151/vetzo.2016.10.2.6
  16. Guevara, J., Díaz, P., Bravo, N., Vera, M., Crisóstomo, O., Barbachán, H. & Huamán, D. (2013). Uso de harina de pajuro (Erythrina edulis) como suplemento en la alimentación de cuyes – Lima. Rev Per Quím Ing Quím, 16(2), 21-28. Recuperado de http://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/6590/5859 (Consultado el 11 de Abril de 2018)
  17. Hernández, P., Pla, M., Oliver, M.A. & Blasco, A. (2000). Relationships between meat quality measurements in rabbits fed with three diets with different fat type and content. Meat Science, 55(4), 379-384. doi: 10.1016/S0309-1740(99)00163-1
  18. Huff-Lonergan, E. & Lonergan, S.M. (2005). Mechanisms of water-holding capacity of meat: The role of postmortem biochemical and structural changes. Meat Science, 71(1), 194-204. doi: 10.1016/j.meatsci.2005.04.022.
  19. Jurado-Gámez, H., Cabrera-Lara, E.J. & Salazar, J.A. (2016). Comparación de dos tipos de sacrificio y diferentes tiempos de maduración sobre variables físico-químicas y microbiológicas de la carne de Cuy (Cavia porcellus). Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, 63(3), 201-217. doi:10.15446/rfmvz.v63n3.62741
  20. Kaps, M., Herring, W.O. & Lamberson, W.R. (2000). Genetic and environmental parameters for traits derived from the Brody growth curve and their relationships with weaning weight in Angus cattle. J. Anim. Sci, 78(6), 1436-1442. doi:10.2527/2000.7861436x
  21. Labussiere, E., Dubois, S., van Milgen, J., Bertrand, G. & Noblet, J. (2008). Effects of dietary crude protein on protein and fat deposition in milk-fed veal calves. J Dairy Sci, 91(12): 4741-4754. doi: 10.3168/jds.2008-1203.
  22. Launchbaugh, K.I., Proveza, F.D. & Pfister, J.A. (2001). Hervivore response to anti-quality factors in forages. J. Range Manage, 54(4): 431-440. Recuperado de https://journals.uair.arizona.edu/index.php/jrm/article/viewFile/9641/9253 (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  23. Mamani, L.W. & Gallo, C. (2011). Composición química y calidad instrumental de carne de bovino, llama (Lama glama) y caballo bajo un sistema de crianza extensiva. Rev Inv Vet. Perú, 22(4), 301-311. doi: 10.15381/rivep.v22i4.329
  24. Mertens, D.R. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science, 80(7), 1463–1481. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(97)76075-2
  25. Meza, G.A., Loor, N.J., Sánchez, A.R., Avellaneda, J.H., Meza, C.J., Vera, D.F.,… López, F.X. (2014a). Inclusión de harinas de follajes arbóreos y arbustivos tropicales (Morus alba, Erythrina poeppigiana, Tithonia diversifolia e Hibiscus rosa-sinensis) en la alimentación de cuyes (Cavia porcellus Linnaeus). Rev Fac Med Vet Zoot, 61(3), 258-269. doi: 10.15446/rfmvz.v61n3.46874
  26. Meza, G.A., Cabrera, R.P., Morán, J.J., Meza, F.F., Cabrera, C.A., Meza, J.C.,… Dicado, J.O. (2014b). Mejora de engorde de cuyes (Cavia porcellus L.) a base de gramíneas y forrajeras arbustivas tropicales en la zona de Quevedo, Ecuador. IDESIA, 32(3), 75-80. doi: 10.4067/S0718-34292014000300010
  27. Mota-Rojas, D., Trujillo-Ortega, M.E., Becerril-Herrera, M., Roldan-Santiago, P., González-Lozano, M. & Guerrero-Legarreta, I. (2012). Efecto del método de sacrificio sobre variables críticas sanguíneas y consecuencias sobre la bioquímica de la carne de cobayo (Cavia porcellus). Revista Científica. 22(1):51-58. Recuperado de http://www.redalyc.org/html/959/95921743008/ (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  28. Nakandakari, L., Gutiérrez, E., Chauca, L. & Valencia, R. (2014). Medición del pH intramuscular del cuy (Cavia porcellus) durante las primeras 24 horas post beneficio tradicional. Salud y Tecnología Veterinaria, 2(2), 99-105. doi: 10.20453/stv.v2i2.2246
  29. Pérez-Magariño, S. & González-Sanjosé, M.L. (2003). Application of absorbance values used in wineries for estimating CIELAB parameters in red wines. Food Chemistry, 81(2), 301-306. doi: 10.1016/S0308-8146(02)00509-5
  30. Remer, T. (2011). Influence of nutrition on acid-base balance metabolic aspects. Eur J Nutr, 40(5), 214-220. Recuperado de https://pdfs.semanticscholar.org/0593/2125190ffdc90220f21cf704d1aa8296c893.pdf (Consultado el 19 de Julio de 2018)
  31. Riccardi, G. & Rivellese, A.A. (1991). Effects of dietary fiber and carbohydrate on glucose and lipoprotein metabolism in diabetic patients. Diabetes Care, 14(12), 1115-1125. doi: 10.2337/diacare.14.12.1115
  32. Robles, K., Pinedo, R., Morales, S. & Chávez, A. (2014). Parasitosis externa en cuyes (Cavia porcellus) de crianza familiar-comercial en las épocas de lluvia y seca en Oxapampa, Perú. Rev Inv Vet Perú, 25(1): 51-57. doi: 10.15381/rivep.v25i1.8467
  33. Sánchez, J., Hernández, D. & Duran, D. (2010). Valoración del forraje verde hidropónico de maíz (FVH) sobre la calidad de la canal del conejo raza Nueva Zelanda. Alimentech Ciencia y Tecnología Alimentaria, 8(1), 5-15. doi: 10.24054/16927125.v1.n1.2010.442
  34. Sánchez, D., Castro, N., Rivero, M.A., Argüello, A. & Morales, A. (2016). Proposal for standard methods and procedure for guinea pig carcass evaluation, jointing and tissue separation. Journal of Applied Animal Research, 44(1), 65-70. doi: 10.1080/09712119.2015.1006234
  35. Santos, M., Savón, L., Lon-Wo, E., Gutiérrez, O. & Herrera, M. (2014). Inclusión de harina de hojas de Morus alba: su efecto en la retención aparente de nutrientes, comportamiento productivo y calidad de la canal de pollos cuello desnudo. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(3), 259-264. Recuperado de http://www.redalyc.org/pdf/1930/193032133009.pdf (Consultado el 28 de Marzo de 2018)
  36. Sellier, P. & Monin, G. (1994). Genetics of pig meat quality: A review. J Muscle Foods, 5(2), 187-219. doi: 10.1111/j.1745-4573.1994.tb00530.x
  37. Slavin, J.L. (1987). Dietary fiber: classification, chemical analyses, and food sources. Journal of the American Dietetic Association, 87(9), 1164-1171. Recuperado de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3040839 (Consultado el 28 de Marzo de 2018)
  38. Tandzong, C.L.M., Mbougueng, P.D., Womeni, H.M. & Ngouopo, N.M. (2015) Effect of cassava leaf (Manihot esculenta) level in guinea-pigs (Cavia porcellus) meal on the physico-chemical and technological properties of its meat. Food and Nutrition Sciences, 6(15), 1408-1421. doi: 10.4236/fns.2015.615146
  39. Tornberg, E. (2005). Effects of heat on meat proteins-Implications on structure and quality of meat products. Meat Science, 70(3), 493-508. doi: 10.1016/j.meatsci.2004.11.021
  40. Van Soest, P.J., Robertson, J.B. & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci, 74(10), 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
  41. Vormann, J. & Remer, T. (2008). Dietary, metabolic, physiologic, and disease related aspects of acid-base balance: Foreword to the Contributions of the Second International Acid-Base Symposium. The Journal of Nutrition, 138(2), 413-414. doi: 10.1093/jn/138.2.413S
  42. Zhang, S.X., Farouk, M.M., Young, O.A., Wieliczko, K.J. & Podmore, C. (2005). Functional stability of frozen normal and high pH beef. Meat Science, 69(4), 765-772. doi: 10.1016/j.meatsci.2004.11.009